Kotróhajókkal a fekete gólyákárt - Narrátor: Szervét Tibor

2014.09.11 11:48

Kotróhajókkal a fekete gólyákért címmel a Mohács melletti Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációjáról készült a dokumentumfilm 2013-ban.

 
"2013 végén zárult a WWF Magyarország Alapítvány eddigi legnagyobb terepi projektje, a Mohács melletti Szabadság-sziget és mellékág helyreállítása. A dunai mellékág ugyanis a sorozatos emberi beavatkozások (folyószabályozás és egy kő keresztgát) miatt feltöltődött, a sziget és a mellékág természetes élővilága pusztulásnak indult. A civil szervezet és partnerei 5 éven át dolgoztak az egykori víziparadicsom helyreállításán: megtisztították az idegenhonos növényektől a szigetet és őshonos ártéri erdőt telepítettek, a mellékágból 160 000 m3 lerakódott hordalékot távolítottak el, és 6000 m3 követ bontottak el a kőgát megnyitásakor. 
 
Így ma már újra szabadon folyhat a víz mohácsi mellékágban. Visszatértek a hódok, újra fészkel a szigeten a barna kánya, így az egykor csodálatos élőhely visszanyerheti régi értékeit és varázsát. A film a terepi munka legizgalmasabb elemeit mutatja be a nagyközönség számára."
 
 
Kótróhajókkal a fekete gólyákért
magyar ismeretterjesztő film, 26 perc, 2013 (6)
 
rendező: Gadó György Pál
forgatókönyvíró: Gadó György Pál
operatőr: Kulcsár Arthur
narrátor: Szervét Tibor
szerkesztő-riporter: Gadó György Pál