Szervét Tibor az előadásról

2013.10.27 19:00

"A Mohácsi fivérek új, a színház társulatára írt darabjáról az előadásban játszó Szervét Tibor az MTI-nek elmondta: A csillagos ég kiindulópontja az a megtörtént eset, amikor egy vidéki társulatot átejtettek azzal, hogy külföldi turnéra hívták őket. A darab rendezője, Mohácsi János régóta tervezte, hogy az öt évvel ezelőtti történetet színre viszi - tette hozzá.
 
A darab a próbafolyamat során született. Mint Szervét Tibor elmondta, az olvasópróbára elkészült a történet eleje, a próbák alatt a szerzők folyamatosan írták a szöveget, és a színészek közreműködésével jött létre az előadás jelenlegi formája.
 
A produkció erősen reagál a mai politikai, közéleti eseményekre. "A színház, mint minden közösség, ki van téve a politika hullámverésének, és ez olyan előadás, amely azt választotta, hogy ezzel foglalkozik is" - mutatott rá a színész, hozzátéve, hogy a darab nem dokumentumértékű feldolgozás - nem is ez a cél -, hanem egyfajta olvasatát adja egy fiktív színházi társulat és a politikum viszonyának.
 
Az előadásban színészként színészt, társulatként társulatot játszanak, ez Szervét Tibor szerint egyszerre jelent nehézséget és érdekes feladatot. "Színésznek színészt játszani tulajdonképpen hálás feladat, ha elég kritikusan és megfelelő távolságból tekint a szerepre, nem csusszan bele sztereotípiákba" - mondta a színész, aki két figurát is alakít a darabban. Az egyik a társulat legtöbbet ivó tagja, András, aki partvonalra került, nem játszhatja azokat a szerepeket, amelyeket szeretne, és amelyekre egyébként alkalmas is lenne. A másik alak a polgármester, aki a fenntartó, tárgyal, koordinál, finanszíroz, az egész színházi mechanizmust működteti és hatalmat gyakorol felette."
(HIRADO.HU, MTI, 2013.10.26)