Történet

2014.12.21 18:36
Jó emberekkel szemben
Ez az előadás képes szembesíteni minket azzal, ami most a világban körülöttük történik. Ám a szöveg hangvétele és az abból áradó harsány életszeretet annyira meghatározó, hogy muszáj nevetnünk. Mint minden igazán jó darabban, a Jó emberekben is egyszerre van jelen a humor és a megrendülés.
 
Margie (Básti Juli) nagy pakkot kapott az élettől. Egész életében keményen dolgozott a megélhetésért, de most, túl az ötvenen nagyon nem könnyű neki. Ráadásul van egy súlyosan fogyatékos lánya, aki miatt még kiszolgáltatottabb, mint bárki más. A darab elején éppen kirúgják a munkhelyéről, mert megbízhatatlannak tartják, holott csak a lánya felügyeletét nem képes megoldani egyedül. Ha munka nélkül marad, menthetetlenül tovább csúszik.
 
A történetet a Pulitzer díjas amerikai drámaíró David Lindsay-Abaire írta, a darab Dél-Bostonban játszódik, de itthon is ismerős. Főszereplője egy olyan nő, aki egész életében a túlélésért harcolt. Margie sorsa és a körülötte lévők élete valóban szívfacsaró.
 
Egy anya bármit megtesz a gyerekéért. De ha állandóan a napi megélhetésért kell küzdenie, és a feje felett még a kilakoltatás réme is ott lebeg, akkor az egész élete nehezített terepen zajlik. Margie mégis színes személyiség, aki képes együtt nevetni a többiekkel, és viccet csinálni saját bajából is.
 
A túlélés titka az iróniában van és az életszeretetben.Básti Juli szerint óriási színészi energiákat kell mozgatni azért, hogy mindezt átadhassák a nézőknek. Miközben próbáltak, megjelentek az uniós statisztikák arról, hogy Magyarországon a legnagyobb a gyermekszegénység, és ma már köztudott, hogy 4 millió szegény országa lettünk.
 
„Szétfeszíti a szánkat a szó... – fogalmazott Puskás Tamás - ...hiszen nem lehet egy ilyen helyzetben nem megszólalni. Most erről kell beszélünk a színház nyelvén." Hatással, játékkal, humorral, érzelemmel és gondolattal.